Nieuwsbericht | Datum: 01-09-2015Innovatief gansverjagend gras grondstof voor bio-based straatmeubilair

Bron: StruktonBio-based designzitbanken als wenkend perspectief voor de circulaire economie. Deze duurzame innovatie is het resultaat van samenwerking tussen technologiebedrijf Strukton, luchthaven Schiphol, gemeente Haarlemmermeer, Miscanthusgroep, Hogeschool Inholland, TheSolidGrounds en Hempflax. Zij kwamen op 27 augustus 2015 overeen bio-based straatmeubilair te plaatsen op Amsterdam Airport Schiphol. Eind dit jaar krijgen Schiphol Plaza en andere publieke locaties binnen de gemeente Haarlemmermeer acht zitbanken van Olifantsgras.

Het bio-based straatmeubilair wordt geproduceerd van de Miscanthusgrassoort Olifantsgras. Olifantsgras is een vogelwerend gewas. Het telen van dit gras verhoogt de vliegveiligheid, omdat het ook ganzen verjaagt.

Strukton is een van de deelnemers in het initiatief theGROUNDS om innovatieve toepassingen te ontwikkelen voor een duurzame luchthaven. In die hoedanigheid heeft Strukton in zijn prefab-betonlab experimenten gedaan met de toepassing van miscanthus in beton. Als één van de eerste partijen is Strukton erin geslaagd om hiervan een solide bouwsteen te maken. Van het sterk vezelhoudende plantenmateriaal wordt nu bio-composiet en bio-beton van goede kwaliteit gemaakt. Een innovatief bio-based materiaal met grote mogelijkheden voor de toekomst.

Aanleiding
Vogels – in het bijzonder ganzen – vormen een groot risico rondom vliegvelden. Vogelaanvaringen leveren jaarlijks veel vertraging en schade, bovendien is de vliegveiligheid in het geding. Door het verjagen en zelfs vergassen van groepen vogels is de populatie gestabiliseerd, maar voor een duurzame en meer diervriendelijke teruggang van het aantal vogels is een andere strategie nodig.

Op initiatief van luchthaven Schiphol is in 2010 theGROUNDS opgericht. Hierdoor startte de zoektocht naar vogelvriendelijke langetermijnoplossingen voor de vliegveiligheid. Dit leidde in 2011 tot een Green Deal tussen de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, Wageningen UR en de landbouwcoöperatie Miscanthusgroep. Een transitie in het landschap rondom Schiphol vond plaats met als doel om wisselteelten zoals graan en bieten, waar de vogels juist op af komen, te vervangen door vogelwerende vezelgewassen zoals het meerjarige Olifantsgras (een Miscanthussoort), Hennep en Vlas.

Betrokken partijen
Vanuit de gezamenlijke visie en bedrijfseconomische voorwaarden is het belangrijk om voor deze gewassen toepassingen te vinden in het gebied waardoor de lijnen in de keten kort blijven. Hiermee profileert regio Schiphol zich als hotspot voor de circulaire economie.

TheSolidGrounds (TSG kennismakelaars), voortgekomen uit theGROUNDS en mede uitvoerder van de genoemde Green Deal, nam het initiatief voor de Ambachtelijke Academie op Schiphol Trade Park. Het doel hiervan is om samen met Hogeschool Inholland, Wageningen UR en ondernemers in het nieuwe Miscanthus-landschap toepassingen te ontwikkelen en een leeromgeving bio-based economy op te zetten. Daar begonnen de eerste experimenten met Miscanthus-beton.

Strukton, member van theGROUNDS, is in het Prefab Beton-lab gaan experimenteren met de toepassing van Miscanthus in beton. Als één van de eerste is Strukton erin geslaagd om hiervan een solide bouwsteen te maken.

Het initiatief om straatmeubilair te maken van de verschillende vezelgewassen komt van Hogeschool Inholland vanuit de samenwerking in de Ambachtelijke Academie. Ondersteund door het ‘Center for Bio-Based Economy’ en het programma ‘Duurzame Techniek & Groen’ onderzoeken studenten en experts van het Composietenlab van Hogeschool Inholland de verwerking van, door Hempflax bewerkte, Hennep- en vlasvezels in vezelversterkte composieten.

Inmiddels zijn de bovengenoemde partijen gezamenlijk in staat om biocomposiet en biobeton van goede kwaliteit te produceren. Deze showcase op een publiekslocatie die de verbinding maakt tussen Miscanthus-beton, bio-composiet en de omgeving en ook nog binnen het gebied waar de biovezels groeien, is de volgende stap in het verhaal van de transitie naar de circulaire economie.Deel dit artikel:                   

Nieuwe directeur voor de Bouwcampus
Nieuwsbericht
Bezoek RioleringsVakdagen; dé verbindende vakbeurs voor de rioleringsbranche!
Weblogposting
Keynote lezing Helga van Leur tijdens kennisrijk Aqua Nederland Vakbeurs en RioleringsVakdagen
Weblogposting
Nieuw kennistheater op RioleringsVakdagen 2019
Weblogposting
RioleringsVakdagen 2019 focust meer op kennis
Weblogposting
Bijna 66 duizend nieuwbouwwoningen in 2018
Nieuwsbericht
BAM plant 150.000 bomen ter gelegenheid van 150ste verjaardag
Nieuwsbericht
Eindhoven Airport & BAM: akkoord financiële afwikkeling parkeergarage
Nieuwsbericht
Meer agrarisch gebied wordt open natuurlijk terrein
Nieuwsbericht
Bravodirect: nieuwe naam en uiterlijk voor HOV in Brabant
Nieuwsbericht
Fryslân wil betere wandelvoorzieningen
Nieuwsbericht
Vacature Account Manager - 40 uur per week
Weblogposting
Vacature Medewerker service en support - 40 uur per week
Weblogposting
Brabantse Omgevingsvisie voor besluitvorming naar Staten
Nieuwsbericht
Nederlandse steden ingehaald op gebied duurzaamheid
Nieuwsbericht
Nacht van de Nacht in het Lauwersmeergebied
Nieuwsbericht
Gratis advies over recycling van uw pmd-bedrijfsafval
Nieuwsbericht
Betonwapening parkeergarage niet aangepast op afwijkend ontwerp
Nieuwsbericht
VolkerWessels lanceert Asset.Insight.
Nieuwsbericht
Klimaatbegroting 2019 Eindhoven: CO2 uitstoot daalt sterker dan verwacht
Nieuwsbericht
PAOTM Opleiding Bouwbesluitdeskundige: SKB post-hbo-opleiding waarmee je een allround bouwplantoetser wordt
Weblogposting
VNG-reactie op Rijksbegroting: in het belang van de inwoners
Nieuwsbericht
IPO: Gezamenlijke provincies rekenen op vertrouwen kabinet
Nieuwsbericht
[Banners]